Oteller, e-dönüşüyor
Turizmin, ülkemize olan ekonomik katma değeri yadsınamaz ölçüde büyüktür. Buna bağlı olarak oteller, sektörde gerçekleşen söz konusu katma değerin merkezinde ve yaşanan bütün süreçlerin hemen her aşamasında yer almaktadırlar. Dolayısıyla, otellerin daha modernize yapılara kavuşması, katma değerli hizmetler üretmesi ve sunulan hizmet kalitesinin artması da beraberinde gelmektedir. Sektörde yaşanan tüm bu süreçlerde fiziki değişimler yanında, elektronik dönüşümler de yerini hızla almaktadır.
Konaklama sektörünün önümüzdeki dönemine etki eden gelişmelerden biri de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan son Tebliğ’deki (Vergi Usul Kanunu Tebliği) düzenlemedir. Bu düzenlemeyle, otellere ve konaklama hizmeti veren diğer işletmelere yönelik bir uygulama getirilmiştir. Söz konusu uygulama ile ciro limiti olmaksızın, otellere e-fatura ve e-arşiv fatura kullanma zorunluluğu getirilerek, e-belge kullanmanın daha da yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Dolayısıyla otellerin, 1 Temmuz 2022 öncesinde e-fatura ve e-arşiv faturaya geçiş yapmaları gerekmektedir.
Oteller için e-fatura zorunluluğu limitleri nelerdir? E-Faturaya geçiş nasıl yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı, her yıl e-faturaya geçiş limitlerini düşürerek dijital uygulamaların kullanımını hızlandırmakta ve bu sebeple yıldan yıla e-fatura ve e-arşiv fatura kullanıcı sayısı da artmaktadır. Önceki yıl 5 milyon TL olarak belirlenen e-faturaya geçişin kıstası olan ciro sınırı, bu yıl 4 milyon TL oldu. Yani GİB, 2021 yılında brüt satış hasılatı olarak 4 milyon TL ve üzerinde kazanç sağlayan işletmelere e-faturaya geçişleri zorunlu kıldı. 2023 yılında ise söz konusu ciro limitinin 3 milyon TL’ye düşürülmesi bekleniyor.
Bahsini ettiğimiz Tebliğ’de, e-faturaya geçiş için konaklama sektörüne özel bir durum görüyoruz, şöyle ki; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım veya işletme belgesi alarak konaklama hizmeti veren işletmelere ciro limiti öngörmeksizin yani yukarıda bahsettiğimiz rakamlara bakılmaksızın e-fatura düzenleme zorunluluğu getirilmiş bulunuyor. Bu da demektir ki, oteller cirolarına bakmadan 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle düzenlemeleri gereken her faturayı elektronik ortamda düzenlemelidirler. Merak edenler için Tebliğ’deki ilgili kısmı aşağıda paylaşıyorum;
“Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri. b) e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler ile ihtiyari olarak uygulamaya dahil olan mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve/veya ifa ettikleri hizmetler için düzenlemeleri ve almaları gereken faturaları, bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Fatura olarak düzenlemeleri ve almaları zorunludur.”
Peki, Oteller E-Faturayı nasıl düzenleyecekler?
Oteller için e-fatura düzenlemek aslında kolay. Neden? Çünkü zaten birçok otel, müşteri – misafir takibi için çeşitli otel yazılımları kullanıyorlar. Teknolojiye alışkın otel çalışanları için e-fatura düzenlemek bu bakımdan zor görünmüyor. Otel yazılımı kullanmayan işletmeler için de dijital dönüşüm şirketleri tarafından çeşitli alternatifler sunulmaktadır. E-dönüşüm alanında hizmet veren şirketler (bunlara sektörde entegratörler deniliyor), otellerin e-dönüşümüne hızlı ve verimli cevaplar vererek otellerin bu dijital sürece kolaylıkla adapte olmalarını sağlıyor.
Turizm sektöründe, dönemsel yoğunlukları yüksek olan oteller için, hızlı ve kolay fatura kesmenin önemini vurgulamadan geçmek olmaz, çünkü bu husus büyük önem taşıyor. E-dönüşüm pazarında başarı ve tecrübeyle yıllardır çözümler üreten ve sektörde önemli bir müşteri kitlesine sahip olan EDM Bilişim, otellerin dijitalleşmesi noktasında da birçok alternatif ile yerini almaktadır. Müşteri takip yazılımı kullanan otellere e-fatura ile uyumlu uygulama sunan EDM Bilişim; özel yazılım kullanmayan oteller için de geliştirdiği e-fatura portali ile fatura düzenleyebilme ve düzenledikleri faturalara yasal zorunlu olan 10 yıl boyunca erişme kolaylığını sunmaktadır. Kullanıcı dostu ve kullanımı ile personele kolay fatura kesme imkânı sunan EDM Bilişim, fatura kesme aşamalarını hızlı ve pratik hale getiren bulut tabanlı sistemleri ile bu konuda etkin bir çözüm geliştirmiştir. EDM Bilişim, dijitalleşen işletmelere her geçen gün teknolojik çözümleriyle çeşitli imkânlar sunarken, küçükten büyüğe birçok otel konseptine de yenilikler sunmaktadır. E-fatura sürecinde olduğu gibi; e-imza, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta), e-bordro, e-yedekleme, e-mutabakat ve benzeri önüne e getirdiğimiz birçok dijital hizmeti avantajlı fiyatlarıyla sunuyor.
E-Faturanın otellere avantajı nelerdir?
E-fatura zorunluluğu ile oteller, aslında birçok hususta elektronik dönüşümün kazandıracağı imkânlardan faydalanacaklardır. En basit haliyle, bugüne kadar müşterisine elden yani kâğıt fatura düzenleyen bir otel, düzenleyeceği kâğıt faturayı artık e-fatura veya e-arşiv fatura olarak müşterinin cep telefonuna veya e-posta hesabına iletebilecektir. E-faturanın getirdiği bu yenilik ile oteller, kâğıt ve yazıcı-toner masrafından kurtulmanın yanında; e-dönüşümün getirdiği hız ile eskisi gibi zaman kaybı yaşamayacaktır. Dijitalleşmenin getirdiği bu yenilik ile hem otelin hem de müşterinin yıllar sonra kesilen faturalara ulaşma imkânları olacaktır. Dijital dünyada her geçen gün daha fazla yer alan işletmelerin, gelişmelere açık olduğu ve ekonomik olarak da geliştiklerini görmekteyiz. Dijitalleşen ve elektronik dönüşümü başarıyla uygulayan işletmelerde, yıllar itibariyle maliyetlerin azaldığı ve verimliliğin arttığı aşikârdır.
Diğer Blog
E-Arşiv Fatura Avantajları
Turizm Sektöründe E-Dönüşüme Gönüllü Geçiş
Sağlık Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Perakende Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Yılbaşı itibarıyla E- Defter uygulamasına geçişi zorunlu mükellefler
GİB 2. nüsha aktarımı ve E-Defter Saklama Yetkisi
E-Dönüşüme Geçmenin Avantajları Nelerdir?
E-BORDRO HİZMETİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Hızlı ve Doğru E-Fatura Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
E-İmza İle İş Hayatınızın Ne Kadar Kolaylaşağı Hayallerle Sınırlı
İnteraktif Arşiv Fatura Süreci
E-Fatura Zorunluluğunda Hem Sektörel Hem Ciro Bazlı Kriterler
Ticari E-Fatura Nedir? Nasıl İptal Edilir?
Bulut Yedekleme Nedir? Şirketler İçin Önemi Nedir?
EDM Bilişim Mobil Uygulaması
Oto Galericiler İçin E-Belge Zorunluluğu ve EDM ile Geçiş Avantajları
KEP NEDİR? (Kayıtlı Elektronik Posta)
FMCG (Hızlı Tüketim Malları) Sektöründe E-Dönüşüm
E-İrsaliyeye Kimler Geçmelidir?
E-Defter & E-Defter Saklama
E-Dönüşümün Doğaya Faydası
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)
E-Ticaret Firmalarına 2023 de E-Fatura Geçiş Zorunluluğu
E-Biletler Gider Olarak Gösterilir mi?
E-Defter 2. Nüsha Aktarımları Nasıl Yapılır?
E-Faturada Temel Fatura mı Ticari Fatura mi Kesilmelidir?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?
Muhasebe (Fiş) Aktarım Nedir?
E-Dönüşümle İşimizi Etkin ve Verimli Hale Getirelim, Doğamızı Koruyalım.
E-Defter ve Web Servis Yöntemi Kullanım Avantajları
Eşanlı E-Defter Gönderimi
E-Arşiv Raporlarına Eklenen Yeni Alanlar
Banka Kredisinin Muhasebeleştirilmesi
Personel Özlük Dosyası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Gelir Gider Takip Programı
Ön Muhasebenin Genel Muhasebeden Farkı
EDM Mobil Uygulama Özellikleri
Ön Muhasebe Raporlama Programları
Karbon Ayak İzi Hayatımıza Giriyor...
E-Fatura Mobil Uygulaması
Gelir Gider Tablosu Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Nace Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?
2024 Personel Özlük Dosyası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İhracaat Faturası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İnternet Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Kasa Hesabı Nedir? Adım ADım 100 Kasa Hesabı İşleyişi
Mali Mühür ve E-İmza Nedir? Kimler Kullanır?
Tahsilat Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?
Temel ve Ticari E-Fatura Arasındaki Fark Nedir?
Pazaryerleri ve KEP Adresi Zorunluluğu
Personel Özlük Dosyası Nedir, Nasıl Hazırlanır?
NACE Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?
Gelir Gider Tablosu Nedir Nasıl Hazırlanır?
Proforma Fatura ve Teklif
Mali Mühür ve E-İmza Nedir? Kimler Kullanır?
Kasa Hesabı Nedir? Adım Adım 100 Kasa Hesabı İşleyişi
Tahsilat Mahbuzu Nedir, Nasıl Kesilir?
Temel ve Ticari Fatura Arasındaki Farklar
Ön Muhasebe Mobil Uygulama
Kredi Kartıyla Online Tahsilat
İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
E-İmza Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
E-Dönüşüm Nedir? Avantajları, Teknolojileri ve Uygulamaları
E-Bordro Nedir ve Nasıl Alınır?
E-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?