NAVİGASYON
NAVİGASYON

Türkiye’nin Güvenilir İletişim Sistemi: Kayıtlı Elektronik Posta

Türkiye’nin Güvenilir İletişim Sistemi: Kayıtlı Elektronik Posta



Kayıtlı elektronik posta; gönderici ve alıcı kimliklerinin belli olduğu, gönderi zamanının ve içeriğin değiştirilemediği, uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliği olan güvenli elektronik posta hizmetidir. Yani, Türkiye'de resmi yazışmaların güvenli ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla geliştirilmiş bir iletişim sistemidir de diyebiliriz. Kayıtlı elektronik postasisteminde gönderi zamanı, gönderici ve alıcı kimlikleri, teslim edilme zamanı, okunma zamanı ve içeriğin bütünlüğü gibi faktörler saklanır. Dolayısıyla Kayıtlı elektronik posta, hem yasal geçerliliği olan belgelerin elektronik ortamda gönderilmesini sağlar hem de gönderim süreci ile ilgili kanıt sunar.Böylelikle, Kayıtlı elektronik posta sisteminin kullanıcısı olan gönderici, elektronik postanın kendisi tarafından gönderilmediğini ve aynı sistemin kullanıcısı olan alıcı ise kendisine ulaşmadığını iddia edemez. Kayıtlı elektronik posta sisteminde, bir elektronik postanın göndericiden alıcıya iletilmesi sırasında meydana gelen bütün işlemlere ilişkin tuttuğu kayıtlar delil mahiyetinde ve hukuki geçerliliğe sahip belgeler olduğundan gönderinin inkar edilebilmesi, evrakta sahtecilik gibi durumlar da söz konusu değildir. Kayıtlı elektronik posta, güvenli ve hızlı iletişim imkanıyla birlikte, kolay arşivleme, tasarruf ve sürdürülebilirlik sağlar.


Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Ne İşe Yarar?

Kayıtlı elektronik posta sistemi; kişi ve kurumlar arası güvenli iletişimi sağlar. Kayıtlı elektronik posta sistemi ile resmi, ticari ve özel belgelerinizi kişi ve kurumlar arasında e-posta yoluyla güvenli bir şekilde iletebilirsiniz. ‘Söz uçar yazı kalır’ demişler. İşte kayıtlı elektronik posta sisteminde de durum aynen bu. Kayıtlı elektronik posta ile gönderilen tüm belgeler kağıt üzerindeki belgelerle aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. Bu sayede resmi belgelerin elektronik ortamda da yasal olarak kabul edilmesi sağlanır. KEP sistemi, gönderilen mesajların içeriğini şifreleyerek güvenli bir iletişim sumakla birlikte bilgilerinizin gizliliğini korur.



Kayıtlı Elektronik Posta Ve Zaman Damgası

Kayıtlı elektronik posta sisteminde gönderilen her mesaj için zaman damgası oluşturulur, bu da belgenin ne zaman gönderildiğine dair kanıt sunar. Yani belge gönderdiğiniz taraf ile herhangi bir anlaşmazlık durumunda karşı taraf, belgenin gönderildiği zamana dair inkarda bulunamaz.


Kayıtlı Elektronik Posta Hangi Avantajları Sunar?

Kayıtlı elektronik posta sisteminin güvenilir iletişim sistemi olduğunu biliyoruz. Peki bu güveni nasıl sağlıyor? Biraz detaylandıralım. Kayıtlı elektronik posta sistemi ile resmi kurumlar başta olmak üzere birçok kuruluşla olan iletişiminizi daha kesin ve güvenilir hale getirebilir; böylece yazışmalarınızın kaydını tutabilirsiniz. Bu sistemde gönderdiğiniz e-postalar için alındı belgesi alırsınız; bu belge, karşı tarafın mesajınızı aldığını gösterir ve ileride olabilecek anlaşmazlıklarda delil teşkil eder. Tabi tüm bu süreçlerin elektronik ortamda yapılıyor olması da fiziksel posta sürecine göre çok daha hızlı bir şekilde iletişim kurmanıza imkân tanır. Gönderdiğiniz veya aldığınız tüm yazışmaları elektronik ortamda arşivleyebilir; gerektiğinde kolayca erişebilirsiniz.



Kayıtlı Elektronik Posta Kullanım Alanları

Kayıtlı elektronik posta sisteminin günümüz iş dünyasında tercih edildiği birçok alan mevcut. Bunun sebebiyse pek tabii kullanıcısına sunduğu avantajlar. Kayıtlı elektronik posta, güvenilir alt yapısı sayesinde Kamu Kurumları ile yapılan tüm resmi yazışmalarda kullanılan bir sistemdir. Ticari işletmeler arasında sözleşme veya fatura gibi belgelerin iletilmesinde, mahkemelerde dava dilekçeleri gibi resmi belgelerin sunulmasında ve her türlü yasal bildirimlerin yapılmasında Kayıtlı elektronik posta sisteminin kullanıldığını gözlemleyebilirsiniz. Kayıtlı elektronik posta, dijitalleşen dünyada güvenli ve etkili bir iletişim aracı olarak önemli bir rol oynamakta; dolayısıyla birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.


Kimler Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Almakla Mükelleftir?
Güncel KEP mevzuatına göre Kayıtlı elektronik posta kullanmanın herhangi bir zorunluluğu yok. Fakat kamu kurumları ve düzenleyici/denetleyici kurumlar, hizmetlerine başvuru yapacak olan özel tüzel kişilikler ve gerçek kişilerden KEP adresi talebinde bulunabilir. Genel olarak e-ticaret yapan gerçek veya tüzel kişilerin, KEP adresi edinmeleri tavsiye edilir.


Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Almak İçin İzlenmesi Gereken Adımlar
Türkiye'de birden fazla KEP hizmet sağlayıcısı bulunmaktadır. Bu sağlayıcıları araştırarak, ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmekle başlayabilirsiniz. Ardından kayıtlı elektronik posta adresi için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamalısınız. Bu belgeler; Kimlik belgesi (T.C. kimlik kartı veya pasaport), İlgili belgeler (şirket veya kurum için gerekli evraklar) şeklindedir. Kayıtlı elektronik posta adresini kişisel olarak alıyorsanız yalnızca kimlik belgeniz yeterli olacaktır; ancak bir işletme adına alıyorsanız işletmenin vergi levhası ve yetki belgeleri gibi ek dokümanlar gerekebilir. Belgeleri tamamladıktan sonra Seçtiğiniz KEP hizmet sağlayıcısının web sitesinden ya da fiziksel şubesinden başvurunuzu yapabilirsiniz: Online başvurularda, başvuru formunu doldurup, gerekli belgeleri sisteme  yükleyebilirsiniz.Başvurunuz kabul edildikten sonra, Kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcısıyla bir sözleşme imzalamanız gerekecek. Bu sözleşme, size sağlanacak olan KEP hizmetinin şartlarını içerir.Sözleşme onaylandıktan sonra size bir kullanıcı adı ve şifre verilecektir; bunlarla birlikte KEP adresiniz aktif hale gelecektir.


Kayıtlı Elektronik Posta Hizmeti Ücretleri
KEP adresleri genellikle yıllık abonelik ücreti ile sağlanır; fiyatlandırmalar değişiklik gösterebilir. Sağlam bir piyasa araştırması ile ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun hizmet sağlayıcıyı seçebilirsiniz.


Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Sorgulama
Kayıtlı elektronik posta sorgulama işlemleri 2024 yılına kadar e-Devlet ve PTT üzerinden, KEP rehberinde görünür olmak için izinleri alınmış kullanıcıların KEP adresleri dahilinde yapılabiliyordu.
 2024’ün başlarında BTK’dan yapılan duyuruya göre, bütün kullanıcıların kendi hizmet sağlayıcıları üzerinden diğer KEP adreslerini sorgulayabilmesine imkan tanınacak.


KEP Adresi Nasıl Kapatılır?
Kayıtlı elektronik posta sistemini kapatmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, kullandıkları hizmet sağlayıcıya taleplerini ileterek KEP adreslerini kapatabilirler. Tüzel kişiler için, KEP adresinin kapatılma talebi bu yetkiye sahip olan ve bunu kanıtlayabilecek kişilerce yapılabilir.
 Kapatma talebi alındıktan ve işlem gerçekleştirildikten sonra KEP, yasal düzenlemelere göre 3 ay daha açık kalır. Bu süre boyunca hesaptan ileti gönderilemez ve gönderilen iletiler alınamaz. Ancak hesaptaki bilgilere ve iletilere erişilebilir.
 

Diğer Blog

E-Arşiv Fatura Avantajları
Turizm Sektöründe E-Dönüşüme Gönüllü Geçiş
Sağlık Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Perakende Sektöründe E-Arşiv Fatura Avantajları
Yılbaşı itibarıyla E- Defter uygulamasına geçişi zorunlu mükellefler
GİB 2. nüsha aktarımı ve E-Defter Saklama Yetkisi
E-Dönüşüme Geçmenin Avantajları Nelerdir?
E-BORDRO HİZMETİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Dijital Dönüşüm Nedir?
Hızlı ve Doğru E-Fatura Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey
E-İmza İle İş Hayatınızın Ne Kadar Kolaylaşağı Hayallerle Sınırlı
Oteller, e-dönüşüyor
İnteraktif Arşiv Fatura Süreci
E-Fatura Zorunluluğunda Hem Sektörel Hem Ciro Bazlı Kriterler
Ticari E-Fatura Nedir? Nasıl İptal Edilir?
Bulut Yedekleme Nedir? Şirketler İçin Önemi Nedir?
EDM Bilişim Mobil Uygulaması
Oto Galericiler İçin E-Belge Zorunluluğu ve EDM ile Geçiş Avantajları
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-İmza Nedir?
E-Adisyon Nedir?
E-Dekont Nedir?
E-Kasa Nedir?
E-Defter Nedir?
E-İrsaliye Nedir?
E-Fatura Nedir?
KEP NEDİR? (Kayıtlı Elektronik Posta)
E İmza Nedir?
FMCG (Hızlı Tüketim Malları) Sektöründe E-Dönüşüm
Doğaya Dönüşüm Bu!
E-İrsaliyeye Kimler Geçmelidir?
E-Mutabakat Nedir?
E-SMM Nedir?
E-Defter & E-Defter Saklama
E-Dönüşümün Doğaya Faydası
Fidan Dikiminin Önemi
E-İmza
E-Defter
E-Arşiv
E-Arşiv Fatura
KEP (Kayıtlı Elektronik Posta)
E-Defter Mimarisi
E-SMM Sistemine Geçiş
E-Ticaret Firmalarına 2023 de E-Fatura Geçiş Zorunluluğu
E-Biletler Gider Olarak Gösterilir mi?
E-Defter 2. Nüsha Aktarımları Nasıl Yapılır?
E-Faturada Temel Fatura mı Ticari Fatura mi Kesilmelidir?
E-bordro Nedir?
E-imza Nedir?
UETS Nedir?
EYP Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?
Özel Entegratör
E-Belge Nedir?
Mali Mühür Nedir?
Muhasebe (Fiş) Aktarım Nedir?
E-Müstahsil Nedir?
Ön Muhasebe
E-Dönüşümle İşimizi Etkin ve Verimli Hale Getirelim, Doğamızı Koruyalım.
Gider Pusulası
Mali Mühür Nedir?
E-Defter ve Web Servis Yöntemi Kullanım Avantajları
Eşanlı E-Defter Gönderimi
E-Arşiv Raporlarına Eklenen Yeni Alanlar
Banka Kredisinin Muhasebeleştirilmesi
Personel Özlük Dosyası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Gelir Gider Takip Programı
Ön Muhasebenin Genel Muhasebeden Farkı
EDM Mobil Uygulama Özellikleri
Ön Muhasebe Raporlama Programları
Damga Vergisi
Özel Matrah Fatura
Karbon Ayak İzi Hayatımıza Giriyor...
Tevkifatlı Fatura Nedir?
Prim Avans Ödemeleri
Stok Takip Sistemi
E-Fatura Mobil Uygulaması
Gelir Gider Tablosu Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Nace Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?
2024 Personel Özlük Dosyası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İhracaat Faturası Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İnternet Vergi Dairesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
Kasa Hesabı Nedir? Adım ADım 100 Kasa Hesabı İşleyişi
Kurumsal Vergisi Nedir?
Mali Mühür ve E-İmza Nedir? Kimler Kullanır?
Tahsilat Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?
Temel ve Ticari E-Fatura Arasındaki Fark Nedir?
Pazaryerleri ve KEP Adresi Zorunluluğu
Trendyol KEP
Kep Adresi Değişikliği
KEP Başvuru Formu
E-Tebligat Nedir?
Personel Özlük Dosyası Nedir, Nasıl Hazırlanır?
NACE Kodu Nedir, Ne İşe Yarar?
Gelir Gider Tablosu Nedir Nasıl Hazırlanır?
Proforma Fatura ve Teklif
İhracat Faturası
Mali Mühür ve E-İmza Nedir? Kimler Kullanır?
Kurumlar Vergisi
Kasa Hesabı Nedir? Adım Adım 100 Kasa Hesabı İşleyişi
Tahsilat Mahbuzu Nedir, Nasıl Kesilir?
Temel ve Ticari Fatura Arasındaki Farklar
Ön Muhasebe Mobil Uygulama
Kredi Kartıyla Online Tahsilat
İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
E-İmza Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
E-Dönüşüm Nedir? Avantajları, Teknolojileri ve Uygulamaları
E-Bordro Nedir ve Nasıl Alınır?
E-Belge Nedir?
UETS Nedir?
E-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?
Mali Mühür Nedir?
İnteraktif E-Arşiv Fatura Nedir?
2025 Yılında E-İrsaliye Zorunluluğu: İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm Başlıyor
1 Milyon Mükellefe E-Defter´e Geçiş Zorunluluğu
E-Arşiv Fatura Nedir? Nasıl Başvurulur?
Elektronik İrsaliye Nedir? Avantajları Nedir?
EYP Nedir?
E-Belge Nedir?
E-Bordro Nedir?
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
Elektronik İrsaliye Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?
Özel Entegratör Nedir?
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Mali Mühür Nedir?
E-Dönüşüm Nedir?
Kayıtlı Elektronik Posta Kullanım Alanları
E-İmza Nasıl Alınır?
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
Özel Entegratör Nedir?
E-Fatura’da Özel Entegratör Avantajları
E-Arşiv Faturaya Nasıl Başvurulur?
Elektronik İmza Nerelerde Kullanılır?
Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Almak İçin Gereken Belgeler
E-Bordro Nasıl Alınır?
E-Belge Başvuru Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Nedir?
E-İrsaliye Kullanımı ve Avantajları
Fatura İşlemlerinde Devrim Yaratın! EDM Bilişim Sistemleri İle Geleceğe Adım Atın!
E-Belge Türleri Nelerdir?
E-İmza Ve Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?
UETS Avantajları Nelerdir?
Müstahsil Makbuzunun Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?
E-Bordro Kullanımının Avantajları Nelerdir?
E-Faturada GİB Portal ve Özel Entegratör Farkı
Elektronik İmza Kullanım Alanları Nelerdir?
Türkiye’nin Güvenilir İletişim Sistemi: Kayıtlı Elektronik Posta
EDM Bulut E-Defter Yönetimi
Gelen E-Arşiv Faturalarınız EDM Portal Kutusuna Düşsün